Kohti vehreätä tulevaisuutta 2021

8.4.2021

Miltä näyttää tuleva vihreä vuosi 2021? Kuva: pexels.com

Puutarhanrakentajat jatkavat vuonna 2020 alkaneita blogitekstejä viheralueista myös vuonna 2021! Keskustelu jatkuu viheralueiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamista - Puutarhanrakentajan näkökulmasta! 

Teksti ja kuvat: Hannele Laitinen (ellei toisin mainita)

Kevättä kohti kovaa kyytiä mennään, mitä nyt aina takatalvea pitää iskeä, mutta joka tapauksessa olisi aika blogijulkaisujen! Tässä tekstissä mietteitä mitä tuleva vuosi 2021 tuonee tullessaan viheralalle.       

Ensimmäisenä täytyy lahtelaisena likkana huikata kyllä, että HYVÄ LAHTI! Jos ei nyt vielä ole korviisi kantautunut niin Lahtihan on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. Ja ensimmäisenä kaupunkina Suomessa, jes! Tunnustus on osoitus pitkäjänteisestä ympäristötyöstä. Vuoden ohjelma ja tapahtumat rakentuvat neljän teeman- hiilineutraalin elämän, kiertotalouden, osallisuuden sekä luonnon ja veden – ympärille. https://greenlahti.fi/faktat         

Kuva: Lassi Heikkinen / Lahden kaupunki
Kuva: Lauri Rotko / Lahden kaupunki
Kuva: Viherympäristöliitto ry

Viherympäristöliiton houstaamat Viherpäivät on helmikuussa järjestettävä vuosittainen viheralan ammattilaisten sekä opiskelijoiden suosima tapahtuma, joka on mukava verkostoitumisen paikka sekä uusien innovaatioiden ensiesittelyihin tutustumista. Poikkeusolojen vuoksi tapahtuma toteutettiin tänä vuonna verkkotapahtumana. 

Lue lisää Viherpäivistä: www.viherpaivat.fi

Webinaareissa tutustuttiin mm. tulevaisuuden megatrendeihin Sitran esittämänä, niittyjen toteuttamisesta kuultiin Kekkilän johdolla sekä Forum Virium Helgingin esittelemänä Urbaanin vihreän suunnittelusta ja simuloinnista uusilla digitaalisilla työkaluilla. Tästä virtuaalivehreän aiheesta lisää mielenkiintoista juttua VY-lehden artikkelissa. (kuva:vyl.fi)

Perinteinen Vihertekniikka-näyttely oli järjestetty myös osaksi verkkotapahtumaa, jossa yrityksillä oli oma sivunsa sekä mahdollisuus kontaktoida chat-yhteyksin. Positiivinen kokemus verkkotapahtumana ja varmasti oivallinen hyödynnettävä osaksi ”oikeatakin” tapahtumaa.

Mitä tuumaa puutarhanrakentajien puheenjohtaja Timo Hyvönen tulevasta vuodesta viheralalla;

”Tuleva vuosi tuntuisi, koronasta huolimatta, vaikuttavan viherpuolella vilkkaalle. Erityyppisiä vihertapahtumia järjestellään eri viherjärjestöjen toimesta, mutta tällä haavaa vielä virtuaalisesti, ellei tule olemaan ulkoilmatapahtuma. Ulkotapahtumista tulee vielä tarkemmin tietoa lähempänä kevättä ja miten tuo koronatilanne tulee vaikuttamaan.

Pihojen, julkisten viheralueiden kunnossapidon sekä niin yksityisen kuin julkisen viherrakentamisen töitä vaikuttaa olevan viime kesän malliin, eli hyvin. Koronalla ei juurikaan tunnu olevan vaikutusta meihin ulkona työskenteleviin.

Todennäköisesti jossakin vaiheessa, ehkä jo ensi vuonna, nuo koronan tuomat kustannukset julkiseen talouteen tulevat heijastumaan varsinkin viherrakentamiseen, niin uudisrakentamisen ja saneerausrakentamisen puolelle. Toisaalta on myös vastaavasti nähtävissä yksityisen puolen vilkastumista viherrakentamisessa. Koronan heijastus kunnossapitoon tulee olemaan lievempi.

Puutarhanrakentajien tulevia vuoden tapahtumia

  • Rakentajapäivät Heurekassa 17.11.2021, teemana kestävä kehitys kunnossapidossa. 
  • Puistokävely Tampereella 9-10.9.2021. Kahden päivän mittainen puistokävely, jossa tutustutaan paikallisiin niin rakentamisen kuin kunnossapidon kohteisiin ja käytäntöihin.

Niinpä… Kun viime vuoden keväällä ei lähdetty ulkomaille ja etätöissä alettiin kotinurkkiakin katsella eri silmin – ryhdyttiin toden teolla pihahommiin. Asunto ja kesämökki kauppa ollut nousujohteista, joten josko pihaprojektitkin jatkuisivat samaan positiiviseen malliin.

Kuuntelin Versoilevan podcastia, jossa käytiin keskustelua tulevan vuoden puutarhatrendeistä. Alla muutama sieltä noukittu teema ja pohdintoja.

Kotilomailua suositaan, kotipihoilla halutaan nautiskella ja touhuta. - Tämä oletettavasti voisi näkyä positiivisena pihatuote- ja rakennustarvikemyynnille viime vuoden tapaan.

Ulkoilu ja luonnosta nauttiminen sekä paikallisten lähituottajien arvostus nostanut suosiotaan. - Mikä on hienoa ja tärkeää ehdottomasti pienyrittäjien suhteen! Luonnosta nauttiminen todennäköisesti tässä kevään korvalla voi jälleen näkyä ruuhkautumisena luonnonpuistoalueilla.

Mukana kulkevina teemoina luonnollisuus ja hyötyviljely näkyvät myös. – Yhteisöviljely taloyhtiöissä ehdottomasti nosteeseen sekä luonnollisuuden lisäämisestä tulee mieleen, jo aiemminkin puhututtanut nurmi-alueiden korvaaminen niittykasvillisuudella ja toki niittyjen lisääminen niin maassa kuin katoillakin.

Viheralalla työskentelevillä näkynyt varmasti erilailla ja tapauskohtaisesti tämänhetkisen tilanteen vaikutukset, mutta ollaanhan me kyllä oltu ja ollaan onnellisessa asemassa, että töitä riittänee ja ulkotöissä on näiltä osin turvallista työskennellä. Tämä vaikuttanut meidän hyvinvointiimme itse tekijöinä, kun olemme voineet olla vihreissä ympäristöissä, rakentaa niitä ja ylläpitää. Kuin myös varmasti asiakkaidenkin näkökulmasta, kun heille on saatu lisättyä sitä vehreyttä ja paikkoja joissa nauttia ympäristöstä. Juurikin tämän lähivihreän vaikutus on korostunut näin pandemia-aikana vaikka viherympäristön hyvinvointia tukeva vaikutus on tunnettukin jo pitkään. Viherympäristöliiton Vihreän Kirjan artikkelista: Lähivihreä ja yhteisöllisyys osana kestävää kaupunkia- hyviä huomioita ja esimerkkejä eri kaupunkien hankkeista tähän teemaan liittyen.

Oletko ottanut seurantaan Puutarhanrakentajien Facebook-sivun? Ajankohtaisia julkaisuja, tiedotteita sekä näitä blogitekstejä linkataan myös sinne.

Omanaan Facebookissa myös ’Viheralueiden kunnossapito’ - ryhmä, joka on saanut mukavan suosion, osallistujien määrä on tätä kirjoittaessa 757.

Ryhmä on avoin kaikille viheralueista kiinnostuneille. Ydinviesti Viheralueiden kunnossapito -ryhmässä on alueiden rakentamisessa ja perusparantamisessa helppohoitoisuuden suuntaan.

Olemme haastaneet ryhmän toimintaan mukaan kaikki viheralan toimijat. Ryhmä on julkinen, mutta ylläpito hyväksyy jäsenet.


Puutarhanrakentajat julkaisevat blogitekstejä viheralueista; niiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamista - Puutarhanrakentajan näkökulmasta! 

Kuvassa  jutun kirjoittaja hortonomi Hannele viherkattotöissä.

Hannele on vuonna 2018 valmistunut maisemasuunnittelun hortonomi (AMK), joka sisustaa, rakentaa sekä suunnittelee - niin ulkona kuin sisätiloissa. Hän toimii sekä maisemasuunnittelijan tehtävissä että pihatuotteiden asiantuntijana betonitehtaalla Lahdessa.