Puutarhavälineiden syntyä Fiskarsissa

16.11.2022

Puutarhanrakentajat blogissa käsitellään ja keskustellaan viheralueiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamisesta - Puutarhanrakentajan näkökulmasta! 

Fiskarsin Ruukin miljöö on mielenkiintoisen rouhea ja historiaa huokuva. (Laitinen)

Teksti ja kuvat: Hannele Laitinen

Talvi alkaa hiipiä jo hiljakseen pihoille kuin myös sisällekkin. Onneksi toistaiseksi melko lämmintä marraskuuta kuljettu käsikädessä nykyisten sähkön hintojen kanssa. Puutarhat, puistot sekä muut ulko-alueet alkavat asettua talviteloillensa. Sumuisessa ja kylmenevässä kelissä mieli tekee vähän vielä palata kuitenkin lämpimään syyspäivään ja Fiskarsin mielettömään miljööseen. Edellisessä tekstissä kerrottuna Puutarhanrakentajien rakentajamatkasta, jolla syvennyimme hieman Fiskarsin historiaan. Siitä inspiroituneena ja no koska, hortonomin näkökulmasta niin tähän blogitekstiin lähdetään pureutumaan puutarhatyökalujen ja tarvikkeiden syntymiseen sekä kehittymiseen. Tunnetuimpana varmasti Fiskarsilta ovat oranssit sakset, mutta on tämä yritys paljon muutakin. Täydentäviä kommentteja sain Fiskarsin Lead Designer Petteri Masalinilta.

Fiskarsin hoidettuja puistometsiä. (Laitinen)

Fiskarsin identiteettiä

Fiskars on kasvanut kansainväliseksi yhtiöksi johtavine kuluttajatuotteinensa kotiin, puutarhaan sekä ulkoiluun. Fiskarsin Ruukissa vuonna 1649 alkunsa saanut Fiskars on luonut niin yhtiölle kuin Ruukillekkin omaleimaisen identiteetin ja uusiutuu pitkää historiaansa kunnioittaen. Fiskarsin Ruukista kehittyi 1700- luvun loppupuolella yksi Suomen suurimmista kuparivalmistajista. 1830-luvulle juontaa juurensa aterimien sekä saksien valmistus, jolloin on myös valmistettu ensimmäiset hienotakeet. Vanhassa kuparipajassa on myös kuulusia oranssikahvaisia saksia valmistettu vuonna 1967. Nykyään Fiskarsin Ruukki on kansainvälisesti tunnustettu suomalaisen muotoilun ja taiteen keskus satoine muotoilijoinensa sekä käsityöläisinensä. (lähteen linkki)

Maatalous ja hyötykasvituotanto Fiskarsissa

Maatalous sekä hyötykasvien tuotanto oli tärkeä osa kartanoiden sekä ruukkien omavaraista taloutta. Kun kasvihuone trendi levisi Euroopasta Suomeen 1700-luvulla, Fiskarsissa hyötypuutarhat omine kasvihuoneineen tarjosivat tärkeän lisän ruukintyöläisten ravintoon, eikä nälänhädästä tarvinut siellä kärsiä sodista huolimatta. Oman maatalousosaston sekä laajan ylpeydenaiheena olevan ympäristön ylläpitoon kehiteltiin ja valmistettiin Fiskarsin työpajoilla näihin töihin tarvittavia työkaluja, kuten lapioita, kuokkia, puutarhasaksia sekä erilaisia veitsiä. 

Fiskarsissa hyötyviljely sekä karjanpito hiipuivat 1970-luvulla, mutta nykyään kuitenkin ruukilla viljellään ahkerasti asukkaiden omilla pihoilla sekä palstoilla. (lähteen linkki)

Kuva: xamk.fi

Pitkien perinteiden muovaamaa muotoilua

Puutarhatyökalut ja -tarvikkeet ovat Fiskarsin suurin tuoteryhmä, ja sillä on pitkät perinteet. Lapioita ja muita perustyökaluja on valmistettu jo yli sadan vuoden ajan. Ensimmäiset oksasakset tulivat tuotantoon vuonna 1983, ja niissä käytetyt materiaalit mullistivat maailmaa samoin kuin Fiskarsin oranssit sakset, kertoo Masalin.

Tänä päivänä Fiskarisin valikoimaan  kuuluvat lähes kaikki puutarhanhoidossa käytettävät välineet oksaleikkureista kastelulaitteisiin. Kuten monella muullakin viheralan toimijalla laajalti, tiedämme kokemuksestakin, että tiettyjen tuotteiden sesonki vaihtelut tuovat omia vaatimuksiaan. Tuotannon suunnittelu vaatii huolellista ennakointia kysyntään. Kehitystyötä tehdään Espoossa (pääkonttori), Karjaalla (Billnäsin tehdas, jossa myös testipuutarha) ja Madisonissa USAssa. Tuotantoa on nykyään sekä Karjaalla että Puolassa, täydentää Masalin. 

Fiskars on tuonut puutarha-tuotteita markkinoille runsaasti ja hyvällä menestyksellä. Esimerkiksi puutarhan voimaleikkuri- sarjasta on tullut suosittu kotipuutarhurien keskuudessa samalla kun se on saanut tunnustusta useissa muotoilukilpailuissa. Euroopan Unioni myönsi Fiskarsille European Design -palkinnon tunnustuksena yrityksen sitoutumisesta laatuun ja ergonomisiin periaatteisiin. (lähteen linkki) Esimerkiksi vuonna 2020 Multi kastelupistooli on voittanut samaisen muotoilupalkinnon.

Kuva: xamk.fi

Fiskars on puutarhan leikkaavien työkalujen globaali johtaja. Fiskarsin funktionaaliset, ergonomiset ja helppokäyttöiset työkalut innostavat käyttäjiä luomaan oman unelmapuutarhansa. 

Laatua ja hyvinvointia

”On ollut ilo nähdä, että ihmiset haluavat kasvattaa enemmän ruokaa omaan käyttöön. Puutarhanhoito lisää myös tunnetusti hyvinvointia, ja se on tärkeää meille kaikille”, kertoo Masalin.

Fiskarsista johtavan, eristyisesti puutarhatyövälineitä myyvän yrityksen tekee sen pitkä historia puutarhatuotteissa, mutta myös halu oppia uutta ja innovoida tuotekehityksen puolella.

Ammattilaiset käyttävät Fiskarsin tuotteita jo nyt ympäri maailmaa tuotteiden laadukkuuden sekä kestävyyden vuoksi. Hieman koitin udella minkälaisia uutuuksia olisi ensi kaudelle luvassa ja mm. kastelutuotteiden sekä lapioiden osalta olisi tuotteita odotettavissa. 

Talvi on hyvää aikaa alkaa tarkastelemaan missä kunnossa ensi kauden varusteet ovat, tarvitseeko niitä huoltaa tai pohtia uusia hankintoja. Kiitos Petteri Masalinille kommenteista.  

Ja jos jäi historiikin nälkää vielä, niin kurkkaa Digimuseo - Fiskars museum - Fiskarsin museo josta pääsee perehtymään tarkemmin ruukin historiaan.

Vielä ehdit ilmoittautua Rakentajapäiville 30.11.2022 !

 Klikkaa tästä sivulle.

Puutarhanrakentajat julkaisevat blogitekstejä viheralueista; niiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamista - Puutarhanrakentajan näkökulmasta! 

Kuvassa  jutun kirjoittaja hortonomi Hannele viherkattotöissä.

Hannele on vuonna 2018 valmistunut maisemasuunnittelun hortonomi (AMK), joka sisustaa, rakentaa sekä suunnittelee - niin ulkona kuin sisätiloissa. Hän toimii sekä maisemasuunnittelijan tehtävissä että pihatuotteiden asiantuntijana betonitehtaalla Lahdessa.