Ryhmäkukkien parissa hellesäillä

20.7.2021

Klassinen pelargoni pitää suosiotaan kesäkukka istutuksissa

Puutarhanrakentajat jatkavat vuonna 2020 alkaneita blogitekstejä viheralueista myös vuonna 2021! Keskustelu jatkuu viheralueiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamista - Puutarhanrakentajan näkökulmasta! 

Teksti: Hannele Laitinen  Kuvat: Kati Kaijansinkko ellei toisin mainita.

Kesäkukkien hankinta vaikuttaa aikaistuvan vuosi vuodelta. Vanhaa hyvää perinnettä ryhdytty hölläämään, että 10.6 jälkeen olisi vasta turvallista laittaa kesäkukkia ulos ilman hallaöitä. Nykyään kuitenkin valmistaudutaan suojaamaan kesäkukat jotka hankittu tai kasvatettu ja halutaan laittaa ne jo tuomaan iloa aiemmin. Nyt kesäkukat ovat loistossaan ja heinäkuun helteille puutarhuri Sari Fyhr Kaijansinkon puutarhalta antaa asiantuntija kommenttia kesäkukka-aiheeseen.

Suosittu miljoonakello amppelissa

Tämän kesän suositut kesäkukat vinkkaa Sari Kaijansinkon puutarhalta;

  • Pelargonit klassisena suosikkina
  • Uudenlaisina lisukekasvit, kuten koristeheinät ja esimerkiksi poutapilvi
  • Upeasti kukkiva miljoonakello
  • Puhtaan valkoinen lumihiutale


Kaijansinkon puutarha on 1977 perustettu perheyritys Mäkelässä, Lahden ja Heinolan puolivälissä. Puutarhalla on seudun suurin kesäkukkavalikoima sekä lisäksi he viljelevät mausteyrttien ja vihannesten taimia. Valikoimassa upeita kukkivia ruukku-ja amppelikasveja. Mäkelässä kasvatetaan myytävät kukat ja taimet itse alkaen siemenistä, pikkutaimista tai pistokkaista kymmenessä kasvihuoneessa, joita yhteensä noin 9000 neliömetriä. 

Pitkitä kesäkukkien loistoa

Sari muistuttaa, että lähtökohtaisesti kesäkukat on hyvä istuttaa isoon ruukkuun varsinkin kun nyt hellesäillä kastelun tarvetta riittänyt. Liian pienessä ruukussa kasteltava usein ja varottava samalla liikakastelua.

Kastelussa huomioitava polttava aurinko sekä varottava liikakastelua. (kuva pexels.com)

Paras kasteluajankohta on aikaisin aamulla tai alkuillan tunneilla, ettei keskipäivän polttava aurinko polta kasvin lehtiä jos vesipisaroita jää lehdille. Tähän toki vaikuttaa lehtipinnan muoto ja pinta, kuitenkin suurennuslasi vaikutus tuo lehdille vain huomaamatonta auringonpolttamaa.

Tarjontaa löytyy myös erilaisista kesäkukkaravinteista sekä lannoitteista, joilla saa kasvua ja kukintaa edistettyä maltillisesti.

Varsinkin istutusastioissa pidettävät kesäkukat hyötyvät lannoituksesta suuresti. Voi käyttää istuttamisen yhteydessä laitettavia lannoitepalloja tai -tikkuja, jotka sulavat ja luovuttavat ravinteita kasville hiljakseen. Tarkempaan säännöstelyyn ja lannoituksen hallintaan voi käyttää kasteluveteen laitettavia kiteitä,nesteitä tai jauheita.

Kastelulannoitteita kannattaa kesällä antaa vähintään kerran viikossa, mielellään joka toisen kastelun yhteydessä. Ja sopii jatkaa pakkasten tuloon asti.

Ensikauden ennustuksia

Ryhmäkasvien eli tuttavallisemmin kesäkukkien tulevan uuden kauden trendejä on seurattava maailmalta sekä sisustuspuolelta. Fyhrin mukaan pohdittava onko tulossa uudenlaista vaihtelua, perinteistä tai modernisti enempi valkoista ja vihreä painotteista esimerkiksi. Tänä vuonna nähtävissä ollut enemmän värien loistoa istutuksissa Sari mainitsee. (Valkovihreän linjan suosijana omassa pihassa yllätin itseni hankkimassa vaaleanpunaisia, kävikö jollekkin samoin?)

Syksyn aikana tätä puolta paremmin kartoitellaan ja edellisvuoden tilauksien mukaan uutta lähtökohtaisesti suunnitellaan tottakai, kertoo Sari. Sekaistutusten ja amppelien suunnittelu Kaijansinkolla on kyllä jo aloitettu.

Selkeästi tänä päivänä ihmisten kiinnostus sekä tietous ovat lisääntyneet kesäkukista. Myös tämä kulunut vuosi vaikuttanut, että hyötykasveja, kuten kurpitsoja, tomaatteja, kurkkuja ja mausteyrttejä on hankittu enemmän tietysti kun nyt hyötypuutarhat lisääntyneet ja tykätty suosia omavaraisuutta kotipihoilla. 

Suosittujen hyötypuutarhojen myötä menekkiä on ollut mausteyrteissä sekä muissa hyötykasveissa. Yllä kuvassa rosmariini ja vasemmalla kuvassa chilipaprika.

No entäpä talvettamisesta? ”Nykyajan kasveista ei montaakaan oikein pysty talvettamaan . Perinteisen vanhanajan pelargonin onnistuu talvettamaan ja maljaköynnöksen esimerkiksi sisällä, vaikka pudottaa toki lehtensä, mutta nykyään ei taloissa ole niin hyviä viileitä esimerkiksi ullakkotiloja.”

Haastava oma lajinsahan tuo talvettaminen minun mielestänikin on, muutamalla tärpillä onnea matkaan;

  • Totuttelu vähitellen huoneilmaan
  • Ei kannata leikata vihreää kasvustoa pois kun vasta keväällä
  • Kastelua yleensä vähennetään
  • Talvettamisolosuhteet ovat lajikohtaisia

Moni laji talvehtii parhaiten viileässä 5-10 asteessa ja valoisassa tilassa, jotkut jopa pimeässä kellarissa. Lisävaloilla parannetaan mahdollisuuksia ja koristeheinät sekä mausteyrtit kannattaa siirtää penkkiin talvehtimaan.

Julkisilla alueilla kesäkukkien laitto on resursseja vaativa työ ja niitä hoidetaan pitkä kausi muiden töiden ohella. Vaativat kesän olosuhteet ja turha ilkivalta lisää työtä suotta. Luin Vantaan Sanomien artikkelia, että Vantaalla oli kesäkukka istutuksia viety ilmeisesti parempaan paikkaan…Onneksi sentään kukat olivat niin isossa ruukussa, että se säilyi. Tämä varmasti valitettavan yleistäkin julkisilla alueilla. 

Kiitos Sarille kommenteista. Pidetään huolta kesäkukista, jotta saadaan niistä iloa vielä pitkään! On se vuosi vuoden jälkeen aina ihailtava ja ihmeteltävä kaupunkien panostuksia kesäkukka-istutuksiin. Mielenkiinnolla myös seurata ajansaatossa muuttuuko kesäkukka”perinteet” kaupungeilla esimerkiksi jos dynaamisen kasvillisuuden istutukset alkavat lisääntyä rakennetuilla viheralueilla. 

Värikästä amppeli valikoimaa Kaijansinkon puutarhalla.

Puutarhanrakentajat julkaisevat blogitekstejä viheralueista; niiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamista - Puutarhanrakentajan näkökulmasta! 

Kuvassa  jutun kirjoittaja hortonomi Hannele viherkattotöissä.

Hannele on vuonna 2018 valmistunut maisemasuunnittelun hortonomi (AMK), joka sisustaa, rakentaa sekä suunnittelee - niin ulkona kuin sisätiloissa. Hän toimii sekä maisemasuunnittelijan tehtävissä että pihatuotteiden asiantuntijana betonitehtaalla Lahdessa.